Preuzimanje odgovornosti za ljude i okoliš jedno je od ključnih pitanja Shimadzu kompanije. Navedeno je razlog zbog kojeg smo pokrenuli razne projekte u korist pojedinaca i institucija u potrebi, istovremeno osiguravajući kolegama platformu za osobni društveni angažman.

Iskrice u očima djece - Naše drvce želja

Od prosinca 2012. godine, naše Božićno drvce nije ukrašeno samo kuglicama, već i sa 70 želja djece iz Duisburga. U ovoj inicijativi usko surađujemo s organizacijom za socijalnu skrb "Diakoniewerk Duisburg", koja prikuplja dječje želje i zatim ih prosljeđuje nama. Diakoniewerk Duisburg radi s djecom koja žive u vrtićima ili dječjim domovima, kao i s tinejdžerima bez doma o kojima brine inicijativa Youtel, organizacija za integraciju mladih u društvene strukture. Nadalje, naši kolege biraju želje koje bi željeli ispuniti, a tijekom ugodnog druženja uz piće i kolačiće u našem sjedištu, darovi se uručuju djeci. To su uvijek uzbudljivi trenuci za djecu, ali također i za naše kolege kada vide sjaj u dječjim očima.
Godine 2014. radili smo ponešto drugačije: darovali smo božićne poklone djeci koja žive u najvećoj izbjegličkoj kući u Duisburgu, ugostivši 200 ljudi. Riječ je o djeci iz Sirije kojoj smo ovim putem pokušali pomoći da na barem nekoliko trenutaka zaborave na rat. Uz to smo donijeli i predmete poput ručnika i posteljine kako bismo im svakodnevni život učinili što ugodnijim. Prilikom posjeta obitelji su nam pružile ugodnu dobrodošlicu. Bio je to radostan dan kako za djecu tako i za naše kolege.

U 2015. godini su naše kolege podržali Djeda Mraza u Centru za mlade u ulici Angertaler. Mjestu gdje djeca i mladi između 6. i 21. godine mogu u mirnom okruženju raditi domaću zadaću, igrati bilijar, stolni nogomet, pikado i nogomet, plesati, baviti se umjetnošću i zanatima, peći, surfati internetom, igrati društvene igre i stjecati nova prijateljstva. 54 djece i mladih sudjelovalo je u projektu Drvca želja prilikom kojeg su izradili šarene božićne čestitke na koje su napisali svoje božićne želje. Poklone su, zaposlenici Shimadzua, napokon podijelili tijekom božićne zabave u centru za mlade, popraćene plesnim izvedbama djece i zajedničkim pjevanjem božićnih pjesama.
Novinski članak o ovoj aktivnosti možete pročitati ovdje (njemački): Presseinfo WAZ
Osim dječjih želja, također smo na Božić 2019. prvi puta započeli i s kampanjom doniranja u naturi za još jednu neprofitnu organizaciju.

    

 
 

Naime, svi zaposlenici tvrtke Shimadzu prikupili su dobro očuvane predmete za uređenje i opremanje doma za objekt Wohnkonzepte für Frauen, koncept organizacije Diakoniewerk Duisburg. Navedeni  je objekt posebno mjesto za žene koje su samohrane i  bez doma. Ovim projektom pruža se podrška ženama kako bi se pomirile sa svojom situacijom i učile odnosno razvijale potrebne vještine za vođenje samostalnog života. Također smo svojim donacijama pomogli da stanovi objekta budu ugodni te pružaju osjećaj doma.

2020. godina bila je teška za sve nas, zbog čega nismo uspjeli održati svoj popularni Socijalni dan. Također smo morali preispitati Božić, jer provedba našeg Drvca želja nažalost nije bila u mogućnosti zbog postojećih ograničenja. Immersatt s kojim radimo od 2017. godine, imao je i vlastite velike brige. Stoga smo odlučili podržati samo 2 socijalna projekta i fokusirati se zapravo na ono najnužnije: hranu za ljude u nevolji.
Uz Immersatt podržali smo i udrugu Herzenswärme koja se brine o beskućnicima u našem gradu. Volonteri  Herzenswärmea kuhaju 2x tjedno za ljude bez doma i siromašne. Obje udruge podržane su donacijom od 2000 € koja je došla izravno od Shimadzu Deutschland GmbH kao i Shimadzu Europa GmbH, a naši zaposlenici sudjelovali su u podršci putem novčanih donacija i donacija hrane.

 
Top of This Page