Iz studentskih klupa direktno na posao

Iz studentskih klupa direktno na posao

Nerijetko se u Hrvatskoj čuje kako se diploma temelji na teoretskom znanju. Kolegiji na Fakultetima su uglavnom koncipirani da se uči puno teorije kao i zastarjela tehnološka rješenja s veoma malo ili nikakve prakse. Pa se postavlja pitanje da li diploma omogućava dovoljno znanja mladim ljudima za poslovne izazove koji ih očekuju u realnosti?!

Stoga nakon dobivene diplome, za koju se u Hrvatskoj zaista treba itekako potruditi, dobivamo studente koji često nisu konkurentni na tržištu rada i teško pronalaze posao. To je studentima uglavnom i glavna zamjerka kada ocjenjuju kvalitetu svojih studija.

Srećom, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije počeo je intenzivno surađivati i ostvarivati veze sa gospodarstvom čime će omogućiti svojim studentima upoznavanje s trenutnom situacijom na tržištu, s novim tehnologijama, koje su trenutno neophodne u istraživanjima, razvoju i kvaliteti u različitim znanstvenim područjima, a sve to kako bi ih što bolje pripremili za tržište rada. Tako je između ostaloga nastao i projekt povezivanja studenata sa visokosofisticiranim instrumentalnim tehnikama, sustavima za upravljanje podacima i programskim paketima, poput kromatografskih tehnika.

Posebno smo ponosni što je programsku (softversku) podršku donirala tvrtka Shimadzu d.o.o. koja je ekskluzivni zastupnik Shimadzu korporacije u Republici Hrvatskoj, a koja je vodeći svjetski proizvođač analitičke opreme. Shimadzu softveri su instalirani na 66 prijenosnih računala, te time studenti dobivaju priliku educirati se na virtualnim HPLC i GC kromatografskim sustavima. Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije je od ove godine već uveo edukaciju na virtualnim HPLC i GC sustavima kao dio vježbi unutar kolegija.

Virtualni Shimadzu HPLC i GC sustavi su instalirani u Velikoj predavaonici Fakulteta, koja je svečano otvorena 23.10.2017. godine u sklopu Sajma ideja. Predavaonicu je otvorila pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, direktor Shimadzu d.o.o. Hrvatska Gordan Tomac i dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije prof. dr. sc. Tomislav Bolanča.

Sigurni smo da će se uvođenjem vježbi i kolegija rada na plinskoj i tekućinskoj kromatografiji obogatiti studijski program praktičnim vještinama, kroz koje će studenti nadograditi teorijska znanja o instrumentalnim tehnikama, a pritom se bez premca prilagoditi potrebama tržišta rada u Hrvatskoj ali i u inozemstvu, te biti daleko konkuretniji.

Samim doprinosom ovom velikom projektu Shimadzu korporacija je još jednom potvrdila svoju filozofiju rada „Doprinos društvu kroz znanost i tehnologiju“.

Top of This Page