Hrana, piće, poljoprivreda

 

Porast ljudske populacije u svijetu najveća je prijetnja očuvanju izvora hrane, vode, pića i usjeva. Kako osigurati dostatnu količinu sigurne i zdravstveno ispravne hrane i vode? Kako spriječiti propadanje usjeva? Da li je moguće istražiti njihove nove izvore? 

U industrijskim zemljama postotak procesirane hrane je u konstantnom porastu. Koje su mogućnosti u otkrivanju novih sastojaka koji bi zamijenili postojeće i tako smanjili kalorijski iznos, udio masnoća i eliminirali pojačivače okusa, a sve s ciljem pružanja podrške ideji o zdravijem životu? 

 

Prilagođeno rješenje za kompletnu analizu - e-tekućine, e-sokovi i nikotinske tekućine 

 

E-tekućine su smjesa glicerina, propilen-glikola, vode i različitih aroma koje se udišu tijekom elektronskog isparivanja. Neke od njih sadrže kofein ili nikotin u različitim koncentracijama. 2016 godine, FDA je dopunila pravilnik o e-tekućinama koji pokriva sve duhanske proizvode, uključujući isparivače, te elektronske cigarete. To znači da će proizvodnja i označavanje e-tekućina biti puno više administrativno praćena.  

Preuzmite PDF

 

NOVO DOPUNJENO IZDANJE:

Priručnik "Food Application" - preuzmite ga ovdje!

Preuzmite PDF (50 MB)

 

Industrija hrane i pića

U industrijama hrane i pića metode analitičke instrumentacije neophodne su za osiguravanje visoke kvalitete proizvoda tijekom njihovog proizvodnog procesa; primjerice kontrola kvalitete sirovina (prirodnih proizvoda), ali i njihova obrada tijekom i poslije proizvodnje. Bilo da se radi o analizi degradacije jestivih ulja ili vitamina u dječjoj hrani, metodama kvantifikacije aditiva ili rezidua pesticida u hrani, kontroli kvalitete ambalaže u smislu korištenih boja i prisutnosti mogućih kontaminanata, ili određivanju specifičnih aroma koje se inače nalaze u prirodnim proizvodima - potrebe analizama opterećenih QA/QC laboratorija u industriji hrane i pića nalažu brze i visokokvalitetne analize. 

Kvaliteta pojedine hrane ne ovisi samo o njezinim sastojcima i sirovinama, već i o njezinoj teksturi koja nadopunjuje osjetilno iskustvo u trenutku samog konzumiranja. Hrskavost, ljepljivost, mekoća/tvrdoća su sve bitne karakteristike koje podižu osjetilni doživljaj u trenutku objedovanja. 

 

Poljoprivreda

I dok poljoprivredna proizvodnja danas prolazi kroz tranziciju od prirodnog razvoja usjeva prema primjeni bioloških agenasa, osnovna misao poljoprivredne industrije ostaje ista: snabdijevanje stanovništva zdravim proizvodima. Da bi se osiguralo zdravlje usjeva, nužna je primjena pouzdanih instrumenata koji daju točne i precizne podatke u realnom vremenu o bitnim područjima kao što su opskrba vodom, sastav tla te životinjska hrana. 

 

Nutraceutici

Industrija prirodnih proizvoda bilježi značajan rast u posljednjem desetljeću. Ovaj dinamički porast prati i val novih regulacija za praćenje njihovog razvoja i osiguravanje sigurnosti krajnjeg proizvoda, primjerice u slučaju začinskog bilja, biljnih ljekovitih pripravaka, dodataka prehrani i organske hrane. 

 

Industrije hrane, pića i poljoprivrede u širokom rasponu SHIMADZU analitičkih instrumenata mogu pronaći vodeće tehnologije za kromatografiju (GC, UHPLC), masenu spektrometriju (GC-MS, LC-MS, MALDI), sum parameter (TOC), spektroskopiju (UV-Vis, FTIR, AAS, ICP-OES, EDX) i ispitivanje materijala. Temeljeni na najmodernijim i najnovijim hardverskim i softvreskim rješenjima, SHIMADZU sustavi mogu se koristiti u strogo kontroliranim uvjetima i sukladni su svim zahtjevima, kao što su FDA 21 CFR Part 11 i GLP.

 


 

500 godina Njemačkog zakona o čistoći piva  

 

Pivo je najpopularnije alkoholno piće u Europi. U Njemačkoj uživa naročito visok ugled zahvaljujući najpoznatijem zakonu o pivu koji je nastao 1516. godine upravo u toj zemlji - Njemačkom zakonu o čistoći piva iz 1516. godine (tzv. “Deutsche Reinheitsgebot”), prema kojem se pivo smije proizvoditi samo od hmelja, slada, kvasca i vode.

23. travnja 2016. godine Njemački zakon o čistoći piva proslavio je 500-tu godišnjicu. Upravo iz tog razloga Njemački zakon o čistoći piva je najstariji zakon koji se tiče neke namirnice a koji vrijedi i danas, te čini pivo, uz vodu za piće, jednim od najistraživanijih prehrambenih proizvoda, s najvišim standardima što se tiče kvalitete, svježine, izgleda i okusa. 

Pročitajte više (Application Note.pdf)

Shimadzu's Total Support for Beer Analysis

 

 

Tajna piva - standardne metode za analizu piva 

Najpopularnije alkoholno piće u Europi, a uz vodu za piće, jedan je od najistraživanijih prehrambenih proizvoda, s najvišim standardima što se tiče kvalitete, svježine, izgleda i okusa: to je pivo.

Autori:
Uwe Oppermann, Market Manager Food, Shimadzu Europa
Robert H. Clifford, Market Manager Food, Shimadzu Scientific Instruments

 

Publicirano u: G.I.T. Laboratory Journal, 13.01.2016 
http://www.laboratory-journal.com/science/food/secrets-beers 

 


 

"Happy Easter" kolekcija aplikacija

 


 

Crni polimerni materijali koji dolaze u dodir s hranom i tragovi WEEE pronađeni u kuhinjskom posuđu

 


 

"Shimadzu Science Selection" – kvaltitena analiza crnih vina


 

Antimon u jutarnjem čaju? 

Posljedice koje se podudaraju s današnjim materijalima

 


 

 

 

Proizvodi

 

Pogledajte našu široku listu visokokvalitetnih proizvoda i saznajte sve informacije o SHIMADZU analitičkim instrumentima i njihovim metodama. 

 

Aplikacije

 

 

 

Kako biste vidjeli koje sve aplikacije su moguće sa SHIMADZU analitičkim instrumentima, molimo Vas pogledajte u našu bazu u kojoj nudimo širok popis aplikacija, brošura sa informacijama o metodama te rješenja za aktualne, specifične, individualne ili osnovne probleme.

Registracija je besplatna i traje svega minutu! 

Više informacija pronađite na našoj Korporativnoj Web stranici  

Kontaktirajte Nas