Hrana, piće, poljoprivreda

Porast ljudske populacije u svijetu najveća je prijetnja očuvanju izvora hrane, vode, pića i usjeva. Kako osigurati dostatnu količinu sigurne i zdravstveno ispravne hrane i vode? Kako spriječiti propadanje usjeva? Da li je moguće istražiti njihove nove izvore? 

U industrijskim zemljama postotak procesirane hrane je u konstantnom porastu. Koje su mogućnosti u otkrivanju novih sastojaka koji bi zamijenili postojeće i tako smanjili kalorijski iznos, udio masnoća i eliminirali pojačivače okusa, a sve s ciljem pružanja podrške ideji o zdravijem životu? 

Glyphosate in food and drinks!
EU will renew glyphosate licence for five years

Glyphosate is currently one of the most common pesticides used worldwide. In spite of its approval by regulatory bodies all over the world, the concern about its harm to humans and the environment persists. Therefore, the strict control of Glyphosate and its metabolite Aminomethylphosphonic acid (AMPA) in food and environment is mandatory. The chromatography of glyphosate is challenging due to its high polarity. In order to overcome this, there exists a well-established method including a derivatization step with 9-fluorenylmethyl chloroformate (FMOC) followed by LCMS analysis.

Shimadzu has developed a method using a fully automated derivatization followed by LC-MS/MS analysis. The instrumental set-up does not require any additional hardware for sample pretreatment but uses the built-in pretreatment function of the autosampler. The method has been evaluated using 40 commercially available beer samples. Analytical results are available here:

Application note (PDF, 300Kb)

More information

Contact us for more information

Prilagođeno rješenje za kompletnu analizu - e-tekućine, e-sokovi i nikotinske tekućine

E-tekućine su smjesa glicerina, propilen-glikola, vode i različitih aroma koje se udišu tijekom elektronskog isparivanja. Neke od njih sadrže kofein ili nikotin u različitim koncentracijama. 2016 godine, FDA je dopunila pravilnik o e-tekućinama koji pokriva sve duhanske proizvode, uključujući isparivače, te elektronske cigarete. To znači da će proizvodnja i označavanje e-tekućina biti puno više administrativno praćena.

NOVO DOPUNJENO IZDANJE:
Priručnik "Food Application" - preuzmite ga ovdje!

Industrija hrane i pića

U industrijama hrane i pića metode analitičke instrumentacije neophodne su za osiguravanje visoke kvalitete proizvoda tijekom njihovog proizvodnog procesa; primjerice kontrola kvalitete sirovina (prirodnih proizvoda), ali i njihova obrada tijekom i poslije proizvodnje. Bilo da se radi o analizi degradacije jestivih ulja ili vitamina u dječjoj hrani, metodama kvantifikacije aditiva ili rezidua pesticida u hrani, kontroli kvalitete ambalaže u smislu korištenih boja i prisutnosti mogućih kontaminanata, ili određivanju specifičnih aroma koje se inače nalaze u prirodnim proizvodima - potrebe analizama opterećenih QA/QC laboratorija u industriji hrane i pića nalažu brze i visokokvalitetne analize.

Kvaliteta pojedine hrane ne ovisi samo o njezinim sastojcima i sirovinama, već i o njezinoj teksturi koja nadopunjuje osjetilno iskustvo u trenutku samog konzumiranja. Hrskavost, ljepljivost, mekoća/tvrdoća su sve bitne karakteristike koje podižu osjetilni doživljaj u trenutku objedovanja.

Poljoprivreda

I dok poljoprivredna proizvodnja danas prolazi kroz tranziciju od prirodnog razvoja usjeva prema primjeni bioloških agenasa, osnovna misao poljoprivredne industrije ostaje ista: snabdijevanje stanovništva zdravim proizvodima. Da bi se osiguralo zdravlje usjeva, nužna je primjena pouzdanih instrumenata koji daju točne i precizne podatke u realnom vremenu o bitnim područjima kao što su opskrba vodom, sastav tla te životinjska hrana.

Nutraceutici

Industrija prirodnih proizvoda bilježi značajan rast u posljednjem desetljeću. Ovaj dinamički porast prati i val novih regulacija za praćenje njihovog razvoja i osiguravanje sigurnosti krajnjeg proizvoda, primjerice u slučaju začinskog bilja, biljnih ljekovitih pripravaka, dodataka prehrani i organske hrane.

Industrije hrane, pića i poljoprivrede u širokom rasponu SHIMADZU analitičkih instrumenata mogu pronaći vodeće tehnologije za kromatografiju (GC, UHPLC), masenu spektrometriju (GC-MS, LC-MS, MALDI), sum parameter (TOC), spektroskopiju (UV-Vis, FTIR, AAS, ICP-OES, EDX) i ispitivanje materijala. Temeljeni na najmodernijim i najnovijim hardverskim i softvreskim rješenjima, SHIMADZU sustavi mogu se koristiti u strogo kontroliranim uvjetima i sukladni su svim zahtjevima, kao što su FDA 21 CFR Part 11 i GLP.

500 godina Njemačkog zakona o čistoći piva

Pivo je najpopularnije alkoholno piće u Europi. U Njemačkoj uživa naročito visok ugled zahvaljujući najpoznatijem zakonu o pivu koji je nastao 1516. godine upravo u toj zemlji - Njemačkom zakonu o čistoći piva iz 1516. godine (tzv. “Deutsche Reinheitsgebot”), prema kojem se pivo smije proizvoditi samo od hmelja, slada, kvasca i vode.

23. travnja 2016. godine Njemački zakon o čistoći piva proslavio je 500-tu godišnjicu. Upravo iz tog razloga Njemački zakon o čistoći piva je najstariji zakon koji se tiče neke namirnice a koji vrijedi i danas, te čini pivo, uz vodu za piće, jednim od najistraživanijih prehrambenih proizvoda, s najvišim standardima što se tiče kvalitete, svježine, izgleda i okusa. 

 

Tajna piva - standardne metode za analizu piva

Najpopularnije alkoholno piće u Europi, a uz vodu za piće, jedan je od najistraživanijih prehrambenih proizvoda, s najvišim standardima što se tiče kvalitete, svježine, izgleda i okusa: to je pivo.

Autori:Uwe Oppermann, Market Manager Food, Shimadzu Europa
Robert H. Clifford, Market Manager Food, Shimadzu Scientific Instruments

Published in: G.I.T. Laboratory Journal, 13.01.2016 
http://www.laboratory-journal.com/science/food/secrets-beers 


"Happy Easter" kolekcija aplikacija
Pogledajte našu široku listu visokokvalitetnih proizvoda i saznajte sve informacije o SHIMADZU analitičkim instrumentima i njihovim metodama. 

Kako biste vidjeli koje sve aplikacije su moguće sa SHIMADZU analitičkim instrumentima, molimo Vas pogledajte u našu bazu u kojoj nudimo širok popis aplikacija, brošura sa informacijama o metodama te rješenja za aktualne, specifične, individualne ili osnovne probleme.

Registracija je besplatna i traje svega minutu! 

Više informacija pronađite na našoj Korporativnoj Web stranici   

News & Hot Topics

Shimadzu presents its new catalogue with Analytical and Testing Instruments for Beer

Related links

Industries

Top of This Page