BRŽA I EFIKASNIJA DIJAGNOZA NOVOROĐENAČKOG PROBIRA KOJA SPAŠAVA DJECU

Brža i efikasnija dijagnoza novorođenačkog probira koja spašava djecu 

Novorođenački probir je sustavno pretraživanje cjelokupne novorođenačke populacije na one rijetke bolesti koje su dostupne liječenju, a klinički ih je nemoguće prepoznati u ranoj fazi života. Cilj novorođenačkog probira je testirati svako novorođenče na određene nasljedne metaboličke bolesti prije nego se pojave prvi simptomi i bolest ostavi posljedice. Probir na metaboličke bolesti provodi se tako da se svakom novorođenčetu između trećeg i petog dana života izvadi iz pete uzorak krvi, nakapa na standardizirani filter papir, ispravno posuši i pravovremeno pošalje u laboratorij za novorođenački probir. Trenutno se u Hrvatskoj provođenje novorođenačkog probira provodi samo u Laboratoriju za novorođenački probir koji je dio Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Hrvatska je s novorođenačkim probirom započela davne 1978., a prvi probir se provodio na fenilketonuriju. Nekoliko godina kasnije, točnije 1985. započet je probir na konatalnu hipotiorezu, a od 1986. novorođenački probir je obvezna mjera zdravstvene zaštite. Time smo daleko zaostajali od ostalih država Europske unije koje novorođenački probir provode na znatno veći broj bolesti. Isto tako, za probir su korištene zastarjele i nedovoljno osjetljive metode.

Zahvaljujući nabavci izvrsne Shimadzu tehnologije tandemske spektrometrije masa HPLC MS/MS na KBC-u Zagreb stvoreni su uvjeti za implementaciju tzv. proširenog probira kojim će se sva novorođenčad u RH od sada testirati na dodatnih 6 bolesti. Dodatno, novi osjetljiviji Shimadzu MS sustav omogućuje provođenje velikog broja analiza na dan, otprilike 150-200 analiza na dan, što je daleko više od prije. Jednim reagensom moguće je obaviti oko 960 analiza, a u jednoj analizi gleda se otprilike 40 parametara na moguće bolesti.  Također, korištenjem Shimadzu Neonatal Solution Softvera obrada dobivenih podataka je uvelike ubrzana i olakšana. Ujedno, korištenjem tandemske spektrometrije masa povećane su dijagnostičke mogućnosti i za one nasljedne metaboličke bolesti koje nisu obuhvaćene novorođenačkim probirom. Djelatnici i serviseri tvrtke Shimadzu d.o.o. stoje na raspolaganju KBC-u Zagreb 24 h na dan, a novi reagensi dobavljivi su unutar 12 sati. Isto tako, aplikativna podrška prilikom korištenja ove suvremene tehnike je neupitne važnosti, a djelatnici tvrtke Shimadzu d.o.o. omogućuju KBC Zagreb da se analize provode bez zastoja i većih problema.

Samim time, dovoljno ranim prepoznavanjem metaboličkih bolesti omogućuje se  pravovremeno otkrivanje i prevencija svih komplikacija a samim time normalan rast i razvoj djeteta. Novorođenački probir je do sada u Hrvatskoj spasio 460 djece, a vjeruje se da će novo uvedena tehnologija taj broj barem utrostručiti. 

Shimadzu korporacija razvojom ovakvih proizvoda i  rješenja za unaprijeđenja zdravlja i života zaista potvrđuje svoju filozofiju „Contributing to Society through Science and Technology“. 

Top of This Page